Vraag:
Mijn medewerker zit al in het verzuim, kan ik dan nog een Inzetbaarheidsadvies inzetten?
Antwoord:
Ja, dat kan. Vele adviezen worden online gegeven en missen hierdoor soms praktische kansen. Ik geloof dat vrijwel iedereen inzetbaar is voor werk. Het vraagt soms creativiteit en lef om dit op gepaste wijze in te zetten.
Vraag:
Mijn medewerker verteld dat hij huisarts adviseer om rust te nemen en daarom meld hij zich ziek. Kan dat?
Antwoord:
Nee, dat kan niet zomaar. Een huisarts gaat over de gezondheid van de medewerker en niet over de relatie werk en gezondheid. In principe wordt de medewerker dan gezien(binnen 6 weken) door de arbodienst die hierover dan uitsluitsel geeft.
Echter: Inzetbaarheidsadvies inschakelen voor het komend verzuim kan ervoor zorgen dat het niet zover komt.
Tevens kan er bij een ‘gezonde’ werkrelatie na een verzuimmelding Inzetbaarheidsadvies worden ingeschakeld om te beoordelen/adviseren of er inzetbare mogelijkheden zijn.
Vraag:
Er is al een Probleemanalyse opgesteld door de arbodienst maar die geeft teveel onduidelijkheid wat de medewerker kan in zijn specifieke werkzaamheden. Kan hier Inzetbaarheidsadvies worden ingezet?
Antwoord:
Ja, juist wel. Veel probleemanalyses leveren moeilijkheden op om in de praktijk uit te voeren. Beperkingen als: ‘beperkingen in duwen/trekken en zwaar tillen zijn veel te globaal en niet specifiek geschreven voor de praktische werksituatie. Na een goede analyse zijn er vaak veel mogelijkheden en kunnen de medewerkers worden ingezet. Wellicht met een advies wat rekening houdt met de beperkingen maar liever dat dan helemaal niet inzetbaar voor specifieke werkzaamheden.